Actualitat Notícies

73 claus per a un consum responsable
73 claus per a un consum responsable

La periodista, Brenda Chávez, va presentar a SER Consumidor el seu últim llibre: "A la vora d'un atac de compres", una guia per a canviar de manera senzilla els hàbits de consum per a poder prendre, dins de qualsevol sector comercial, decisions sostenibles. Aborda qüestions sobre si no ens excedim en les compres, la maquinària del màrqueting, la confusió entre oci i consum o les compres responsables i ètiques per a no continuar danyant el planeta

“A la vora d'un atac de compres”, és el títol del llibre que acaba de traure a la llum la periodista *Brenda Chávez. Amb ell tracta de facilitar al lector les bases per a canviar els seus hàbits de consum. Aposta per la compra responsable, el comerç just, productes ecològics i marques sostenibles.

“El consum sostenible ens concerneix a tots per la nostra supervivència personal i planetària", va exposar *Brenda Chávez a SER Consumidor. "Aquest llibre és per a tots els públics i pretén acostar el consum conscient a totes les audiències", va explicar.

“A la vora d'un atac de compres” és una espècie de guia perquè el lector puga canviar a poc a poc els seus hàbits fent-los més sostenibles. “En qualsevol sector podem prendre decisions sostenibles. Però no es visibilitzen tant”, va afirmar.

En la seua última publicació, la periodista escriu 73 claus per a un consum conscient. Malgrat les grans i potents estratègies que duen a terme les marques per a persuadir al consumidor, l'autora *alenta al lector a comprar només quan realment el necessite. “Existeix una maquinària de màrqueting i publicitat en la indústria. S'inverteixen 400.000 milions d'euros en màrqueting en el món. Això és més que el pressupost de l'ONU o de qualsevol país per a educació, justícia o sanitat. Hi ha un munt de diners per ací intentant donar en la peça clau perquè comprem. Això ens arriba per internet o per les xarxes socials, per exemple”.

“Ens han venut la idea del consum. La idea que hem de renovar el cotxe, l'ordinador, el mòbil… Estem consumint 1,7 terres en recursos a l'any. Estem consumint i produint per damunt de la capacitat de renovar-se del planeta. En 2050 arribarem a les 3 terres en recursos. Entenc a la generació de *Greta *Thunberg que demana que els deixem un món millor”, va denunciar la periodista a SER Consumidor.

 Consumir menys, consumir millor

Segons defensa *Brenda Chávez, la majoria de la població compra productes sense necessitar-los realment. “Estem confonent oci amb consum. I estem confonent també consum amb estatus, o pertinença a un grup social. A vegades pensem que una marca pot tindre molt més estatus que la nostra identitat. Pensem que una bossa d'una determinada marca ens donarà molt més glamur. Hauríem de consumir productes sol quan els necessitàrem, però la major part de les vegades consumim perquè ens inciten. En el llibre tracte de desmuntar certes lògiques de mercat".

*Brenda Chávez aposta per productes locals, de proximitat, de temporada…“Hem de consumir menys i millor. En cada sector això implica una sèrie d'hàbits. Podem anar aplicant canvis a poc a poc, i en poc temps, un o dos anys, haurem dut a terme canvis molt significatius, no sols per a la nostra salut, sinó per a la salut del planeta. Aquest llibre és una guia perquè tothom tingues les alternatives al seu abast”.

 Per a l'escriptora, el barat no sempre és el millor. “El barat ens *precariza a tots. *Precarizar sous a l'altre costat del món acabarà *precarizando els nostres perquè competim en un mercat global”, va explicar.

 Apostar pel comerç just

“En la manufactura del tèxtil treballen majoritàriament dones (85-90%). A Cambodja i a Bangladesh cobren 30-60 euros al mes quan els ens de monitori d'aqueixes zones diuen que el digne per a viure són 250-280 euros al mes. Hem de pensar si volem cobrar sous amb aqueixa desproporció, en torns de 12-14 hores amb tot el que implica aqueix tipus de treball. És molt sacrificat. Estem explotant als treballadors. Hem arribat a un capitalisme tan salvatge que els treballadors no poden permetre's el producte que fabriquen”, va denunciar.

Espanya està a la cua dels països europeus que aposten pel comerç just. “En altres països ja comprar el café, el sucre o el xocolate de comerç just, ja que saben les condicions en les quals treballen els conreadors. Fins i tot treballen xiquets. En el nostre mercat, a Espanya, a poc a poc anem prenent consciència i ara hi ha una generació de joves que estan reclamant solucions”.

Passar-se al comerç just i canviar la rutina de consum no és difícil. L'escriptora anima al lector a realitzar xicotets canvis en el seu dia a dia com beure aigua d'aixeta, no usar el cotxe, comprar roba de segona mà…. “La gent ha d'adonar-se que passar-se al comerç sostenible és senzill. Ara per exemple, compre marques sostenibles, però quan no coneixia aquestes marques comprava de segona mà”, va concloure la periodista.

Consulte la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías