Actualitat Notícies

Consells pràctics per a aprofitar més i millor els aliments en la cuina
Consells pràctics per a aprofitar més i millor els aliments en la cuina

Arriba l'hora de l'aperitiu en cap de setmana: obris una llanda de clòtxines en escabetx i abans de portar-la a la taula, aboques el líquid de la conserva per l'aigüera. Prepararàs una crema de carabasseta, li lleves la pell i la tires al fem. Vas comprar un pollastre rostit i han quedat els ossos, que portes al poal de les deixalles orgàniques… Et sona tot això?

Hauries de saber que hi ha moltes coses que tirem al fem i que podríem aprofitar. D'això parlarem hui, de com traure profit a les pelades de les verdures, els ossos d'un pollastre o els líquids de les verdures en conserva, per exemple. Anem amb això.

Pell de carabasseta: per descomptat, després de llavar-ho degudament pots afegir-ho tal qual, llevant les vores, en la teua crema de verdures i amb la pell, sense problemes. També, si peles la carabasseta pots afegir-li aqueixes pells a la truita de creïlles mentre s'estan fregint les creïlles. Veuràs que et queda un sabor molt semblant a com si feres truita d'espàrrecs, t'assegurem que guanyarà en suculència.

Els ossos del pollastre rostit: el pollastre estava tan bo que només van quedar els ossos. No els tires i utilitza'ls per a un caldo: quitació les restes de pell i afig a l'aigua ceba, porro, carlota, all i sal. Si tens una olla de cocció lenta, posa-ho en l'olla durant unes deu hores: al final disposaràs d'un caldo riquíssim al qual només hauràs d'afegir uns fideus. Sopar resolt.

Pa dur? És un dels aliments que sol acabar en el fem i és una pena, perquè el mateix serveix per a un trencat que per a un descosit. Prova a ratllar-ho i tindràs pa ratllat per als teus arrebossats. També pots fer *daditos i tindràs crostons per a les teues cremes de verdura, només hauràs de passar-los abans per una paella amb una mica d'oli. I si no, les exquisides molles: trosseja-ho i afig una mica de xoriço, cansalada viada, creïlla cuita, all i pebre roig, faran un plat saborós i bé complet.

Les fruites s'estan posant lletges? Fes-te un batut o un puré de verdures per als xiquets. Si el plàtan té mala cara, utilitza'l per a fer un pa de plàtan o 'banana *bread': és un berenar fabulós per a grans i xicotets. I ull, que amb la pell del plàtan pots preparar un fertilitzant natural per a les teues plantes: trosseja-la, posa-la en aigua, deixa-ho en un envàs i rega amb el líquid resultant les teues plantes.

L'encisam té dolenta pinta? No tires les fulles que pitjor estan i afig-les al puré de verdures.

Vau menjar peix i no saps què fer amb el cap? No la tires: amb ella faràs un *fumet de peix estupend que pots usar per a la teua pròxima paella.

Les fulles verdes de les carlotes van fenomenal en les sopes de verdures. O si no, pots picar-les molt xicotet i utilitzar-les com a fulles aromàtiques i fins i tot poden substituir l'alfàbega en la salsa *pesto.

La part verda del porro es tira? No: si està tendre, ho pots usar com a cebollí damunt d'uns ous farcits, per exemple. Si està dur, basta afegir-ho al caldo de verdures.

No tires el tronc del bròcoli: cou-ho i després bat-ho amb una cullerada d'oli d'olivera, mitja llima, una mica d'all picat i una cullerada de *tahini. Ja veuràs què *hummus més original.

Les pells de les creïlles noves poden servir de snack: llava-les molt bé i enforna o frig, segons gustos. Idònies per a banyar en salses. Les pells de peix serveixen per al mateix: talla-les, frig-les en oli molt calent i tindràs unes estupendes escorces.

I, per a acabar, tires el caldo de les conserves? No ho faces: si les llandes són de conserves al natural (cloïsses, escopinyes, navalles…) aqueix líquid és un caldo que pots afegir a un guisat de peix, en comptes de posar aigua, poses aqueix caldo i ja veuràs que el guisat guanya en sabor. Si són en escabetx, ho pots posar en un peix cuit o a la planxa, li dóna un toc molt interessant.

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías