Actualitat Notícies

Demanen reforçar la protecció legal dels consumidors amb discapacitat
Demanen reforçar la protecció legal dels consumidors amb discapacitat

El Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI Estatal) ha plantejat als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats que reforce la protecció legal dels consumidors amb discapacitat.

Aquestes propostes d'esmenes plantejades pel moviment CERMI i CERMI Dones al Projecte de Llei de Protecció dels consumidors i usuaris enfront de situacions de vulnerabilitat social i econòmica estan orientades a millorar determinats aspectes d'aquesta Llei. A més, també busquen atorgar una protecció reforçada a les persones amb discapacitat en l'àmbit del consum.

No obstant això, el CERMI acull de manera favorable aquesta legislació. Això es deu al fet que suposa la regulació legal per primera vegada a Espanya de la categoria de persona consumidora vulnerable. Això permetrà dotar de major protecció i garantia dels seus drets a aquesta tipologia d'usuaris.

Propostes d'esmenes

En aquest context, el CERMI proposa incorporar al preàmbul del text legal el mandat internacional directe del tractat de drets humans que suposa la Convenció de Nacions Unides.

Així mateix, planteja incidir en el major risc d'exclusió motivat per la suma dels factors d'interseccionalitat associats a la discapacitat. És el cas dels supòsits de persones majors i especialment de dones majors i dones amb discapacitat. En aquests casos s'agreuja la situació de vulnerabilitat, augmentant el risc d'exclusió.

El CERMI també indica que s'especifique a les dones amb discapacitat víctimes de violència i de tràfic com a grup en el qual s'agreuja exponencialment el risc d'exclusió social per la violència de gènere. D'aquesta manera es frustra les seues possibilitats d'inserció en el món laboral o les seues expectatives d'independència econòmica. Tot això a conseqüència del control que exerceix l'agressor sobre les víctimes dones.

També proposa que s'amplien les situacions que motiven la consideració de consumidores vulnerables de les persones amb discapacitat i, especialment les dones amb discapacitat. D'una banda, fa referència a les dificultats en l'accés a la informació; la necessitat d'una protecció més intensa contra exclusions, discriminacions i abusos o el sobrecost econòmic de la discapacitat, entre altres causes. I, per un altre, assenyala que a la bretxa digital cal agregar els biaixos de gènere i discapacitat en l'anàlisi de dades massives. Aquests afecten clarament el disseny de polítiques d'impacte social com les polítiques de consum.

Importància de l'accessibilitat a la informació a les persones amb discapacitat

En relació als drets bàsics dels consumidors i usuaris, el CERMI insisteix en la importància cabdal de preservar l'accessibilitat de la informació sobre els diferents béns o serveis; entre això s'inclou l'etiquetatge en braille; al mateix temps que considera que cal especificar que qualsevol persona consumidora ha de poder manifestar el seu consentiment amb garanties.

D'altra banda, les organitzacions de la societat civil de la discapacitat han de poder acompanyar a les persones amb discapacitat en la representació dels seus interessos si així ho sol·licita.

Quant a la informació del producte del consum, el CERMI demana incloure informació sobre possibles al·lèrgies si es tracta de productes alimentaris, o informació sobre atenció al client i procediment de reclamació. En aquest sentit, considera que són qüestions “importants” que la persona ha de conéixer per a prendre una decisió informada.

Una altra de les propostes del CERMI és incloure el Text Refós de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seua Inclusió Social com a referència per a completar la protecció de les persones amb discapacitat.

Finalment, també considera que les polítiques públiques en matèria de consum sempre han de vetlar en primera instància per la no discriminació de les persones consumidores vulnerables. Una petició que és un dret per a les persones amb discapacitat. S'aconseguirà?

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías