Actualitat Notícies

Milers d'usuaris denuncien retards en la seua factura elèctrica en plena escalada de preus: acumulen deutes de 700 euros
Milers d'usuaris denuncien retards en la seua factura elèctrica en plena escalada de preus: acumulen deutes de 700 euros

Les distribuïdores asseguren que es tracta d'errors "puntuals" que no tindran un cost addicional per als clients. Les associacions de consumidors, per part seua, reclamen solucions i el pagament prorratejat de les quotes pendents

En plena escalada en el preu de l'electricitat, que durant aquest estiu ha polvoritzat tots els rècords vistos fins al moment, els consumidors s'estan trobant amb un problema afegit: el retard en la seua facturació per part de les distribuïdores elèctriques. Aquesta fallada en l'emissió de factures de la llum es ve produint des de fa mesos en tota Espanya, encara que la duració de la demora és diferent en funció del client. No obstant això, tots comparteixen la preocupació sobre quin serà l'import sense pagar que estan acumulant que, en alguns casos, calculen, pot superar els 700 euros.

Joaquín Gil, de 80 anys, és un dels consumidors que ha patit aquesta incidència. La seua filla Rocío compta a Rtve.es que el seu pare porta diversos mesos sense rebre les factures de la llum i, per tant, sense que se li hagen cobrat. “Té por perquè no sap quant ha consumit cada mes, ni quan se solucionarà el problema, ni com podrà pagar aquestes quantitats degudes”, explica.

Carla Serrano, de 41 anys, també comparteix aquesta inquietud. La suspensió del cobrament de les factures de la llum el mes de juny va coincidir amb la pèrdua del seu lloc de treball i amb el seu marit acollit a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). "Espere que em passen els rebuts abans que siga massa vesprada”, lamenta, perquè tem que la situació es demore en el temps, no puga fer front de colp a una quantia relativament elevada i la companyia opte per tallar-li el subministrament elèctric.

De moment, ni Endesa ni *Naturgy s'han posat en contacte amb ells, ni tampoc en el seu servei d'atenció al client els ofereixen algun tipus de solució. “Primer va ser un error informàtic, després el canvi de tarifa i ara que no poden traslladar-me la baixada de l'IVA. Això sí, molt amablement m'han informat que, quan es resolga el problema, podré prorratejar els pagaments, però amb interessos”, recalca Serrano.

Aquest contratemps coincideix, al seu torn, amb l'alça en el cost de l'electricitat en els últims mesos i el nou sistema tarifari per trams horaris. Així, els consumidors afectats no sols hauran de fer front a les factures més altes des que hi ha registres, sinó que ho faran sense informació sobre els seus consums, perdent la capacitat de fer una despesa més racional o de comparar amb altres companyies.

Un 16% de clients afectats, segons les comercialitzadores

Aquestes demores també les “pateixen” les comercialitzadores, que han passat de tindre un retard mitjà de facturació menor a l'1% al maig a elevar-se fins al 16% del total de clients en aquest moment. “Hem de facturar als clients segons les lectures i factures que ens emeten les distribuïdores. Si ells es retarden, nosaltres no podem facturar als consumidors”, explica a Rtve.es el president de l'Associació de Comercialitzadors Independents d'Energia (*ACIE), Javier *Bescós.

“La comercialitzadora és l'empresa que dóna la cara enfront del client i aquests retards ens està suposant molts enutjos i pèrdua d'imatge enfront d'ells. A més, operativament tenim una pèrdua de circulant en haver de comprar l'energia sense facturar-la en fins a un 16% dels nostres clients i molta càrrega de treball atenent les milers de reclamacions dels consumidors, obrint aquestes peticions en la distribuïdora i portant un seguiment de totes elles”, afig.

Què es pot fer per a abaratir la factura de la llum?

Al seu judici, aquests retards es deuen principalment al canvi de tarifes elèctriques que va entrar en vigor el passat 1 de juny, que va comportar un canvi en sistemes i la reprogramació de milions de comptadors. Aquests canvis, apunta, “van ser publicats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (*CNMC) un any i mig abans i la seua aplicació es va retardar diverses vegades per a donar temps a les distribuïdores i agents de mercat a adaptar els seus sistemes”.

“Al juny, quan finalment van canviar les tarifes, va haver-hi molts xicotets errors de facturació en totes les distribuïdores, que es poden justificar pel gran canvi realitzat, no obstant això, tres mesos després continuem patint retards injustificables en la facturació d'unes certes distribuïdores”, lamenta.

Deutes de més de 700 euros

L'associació de consumidors *Facua també reconeix haver rebut en els últims mesos un al·luvió de reclamacions per aquest assumpte i, al mateix temps, denúncia que hi ha clients que poden portar prop d'un any sense rebre factures. “A més dels problemes pel canvi en la tarifa elèctrica, també ens hem trobat amb una qüestió que data de setembre del passat any, quan Endesa va modificar el seu protocol de facturació i va deixar de facturar a diverses desenes de milers de clients”, assenyala a Rtve.es el seu secretari general, Rubén Sánchez.

“Encara que a l'inici de l'any ens van dir que ja estava pràcticament esmenat, hui dia els usuaris continuen traslladant-nos que segueixen sense rebre factures. I ja no sabem si és pel problema informàtic original de setembre de l'any passat o perquè se li ha sumat la fallada de juny”, afig Sánchez, “però la veritat és que es tracta d'una enorme quantitat de diners”.

És el cas de Víctor Ortiz, de 30 anys. Va donar d'alta la llum en el seu habitatge el mes de gener passat i encara no li han emés cap factura. No sap quin és el seu consum, ni la seua despesa medie després de quasi nou mesos. “La comercialitzadora i la distribuïdora es passen la pilota i al mig ens trobem els usuaris sense cap solució a curt termini”, recalca. Des de *Facua calculen que un usuari que ha deixat de facturar des de gener i paga de mitjana 80 euros al mes per l'electricitat, acumularia ja un deute superior als 700 euros. “A més està perdent el dret com a consumidor de monitorar el seu consum, la seua despesa, que li pot fer prendre decisions de contractació”, recalca.

Les elèctriques demanen "reformar la tarifa regulada perquè siga més estable"

Des de la Unió de Consumidors d'Astúries van més enllà i denuncien que el retard en la facturació de la llum està fet amb la intenció d'induir al canvi del mercat regulat al de preu lliure. “Considere que s'està fent de manera premeditada i de manera intencionada una campanya de desprestigi, de penalització, als contractes del mercat regulat perquè passen al mercat lliure”, assenyala el president de l'associació, *Dacio Alonso.

Segons les seues dades, només a Astúries hi ha més de 200.000 persones afectades per aquesta situació, que precisament coincideix amb aquells que tenen la seua tarifa en el mercat regulat. “No podem saber com ha incorporat els diferents canvis tant dels trams horaris ni la rebaixa de l'IVA del Govern. Per què? Perquè no tenim factura. La regulació del mercat regulat exigeix que la companyia comercialitzadora facture mes a mes”, reclama Alonso, l'associació del qual ja ha presentat denúncies a la *CNMC i a la conselleria d'Indústria.

Les distribuïdores al·leguen que es tracta de fallades “puntuals”

Fonts de Naturgy consultades per Rtve.es asseguren que es tracta de “casos puntuals que estan en vies de solució”. També des d'Endesa recalquen que “s'està treballant intensament per a emetre les factures retardades i recuperar el ritme habitual”. En aquest últim cas, la companyia aclareix que, segons s'han anat resolent les incidències, s'han anat emetent factures corresponents als períodes pendents de facturació.

"En cap cas s'ha emés ni s'emetrà una factura única amb el consum acumulat, sinó tantes factures com períodes de facturació pendents tinga el client”, subratllen les mateixes fonts. A més, asseguren que “en tots els casos s'ha oferit als clients afectats la possibilitat d'acollir-se a un acord de pagament per a minimitzar els perjudicis ocasionats pels retards en l'emissió de la factura. “Sense cap cost addicional”, puntualitzen.

Però, què es pot fer en aquests casos?

Els experts consultats insten els consumidors afectats a realitzar, en primer lloc, una reclamació per escrit donant compte de la situació en la qual es troben. “El normal és que quan t'han contestat o passat la factura ‘esglai’ -amb les quantitats degudes-, ja sí que hages de reclamar a la comercialitzadora per a un pagament ajornat, un dret que recull la llei”, assenyala a Rtve.es la directora legal de Reclamador.es, Almudena Velázquez.

Consulta la notícia original AQUI


El preu de la llum aconsegueix hui un nou màxim històric i supera els 141 euros/*MWh, sis euros més que el dimecres

Si no fa efecte i la distribuïdora continua sense passar les factures, Velázquez aconsella interposar una reclamació en les oficines de Consum dels ajuntaments, ja que “es tracta d'una via gratuïta en la qual no es necessita ni advocat ni procurador”. I, en última instància, esgotades les vies anteriors i amb factures d'una elevada quantitat, l'advocada recomana acudir als tribunals.

“En aquest supòsit també seria desitjable que el Ministeri de Consum actuara amb alguna mena d'acció si vera que les comercialitzadores no estigueren d'acord a donar una solució al client o prorratejar aqueix pagament. O fins i tot sancions com han fet a les aerolínies per incomplir el dret de reembossament”. I, en tot cas, conclou Velázquez, les elèctriques mai podran repercutir interessos per aqueixos retards en el consumidor, "que és totalment alié a aquesta situació".

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías